Brandblussers: voor noodzakelijk blussen aan boord

Brandblussers; een brand(je) aan boord… het zal u maar gebeuren. Dan is de aanwezigheid van een brandblusser op uw schip een echte noodzaak. Met een blusser kunt u proberen om de brandhaard gelijk en tijdig te blussen om verdere uitbreiding ervan te voorkomen. Natuurlijk hoopt u ( en ook wij) dat het u nooit overkomt. Toch raden wij iedere schipper aan om uit voorzorg brandblussers aan boord te hebben. U wilt tenslotte toch met een veilig gevoel kunnen uitvaren en uw dierbaren en uw schip beschermen als dat nodig is.

 

In de webshop van AVA Marine vindt u verschillende soorten brandblussers, brandmelders en blusdekens. Bent u op zoek naar een brandblusser maar weet u niet precies welke soort het meeste geschikt is voor uw schip? Wij geven eerst wat uitleg over de verschillende soorten brandblussers.

Welke soorten brandblussers zijn er?

Poederblussers

Poeder brandblussersBrandblussers zijn brandblussers die gevuld zijn met een blusmiddel in poedervorm. Het poeder in de brandblusser heeft een groot blussend vermogen.  Het verstikt de brand doordat brandstof en zuurstof gescheiden worden en het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor verschillende soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden. Omdat er geen poeder bestaat dat alle soorten branden kan blussen, zijn er drie verschillende soorten poederblussers voor de verschillende brandklassen.

Hoewel poeder brandblussers een groot blussend vermogen hebben is de kans op nevenschade wel redelijk groot. Bij het blussen komt een grote wolk fijn bluspoeder vrij dat overal in gaat zitten. Vaak moet het vrijgekomen poeder met een industriële stofzuiger verwijderd worden. Poeder brandblussers zijn geschikt om snel een brand te blussen waarbij overige schade minder belangrijk is. Poederblussers zijn geschikt voor brandklassen A, B en C.

Schuimblussers

BrandblussersHet schuim uit de schuimblusser dekt de vuurhaard af. Dat maakt blussen met een schuimblusser de schoonste manier van blussen. Er kan geen zuurstof meer bij het vuur komen waardoor het snel dooft. Schuim brandblussers geven dus minder rommel en restschade dan poeder brandblussers. Schuimblussers zijn geschikt voor brandklassen A, B en F.

 

CO2 blussers

CO2 brandblussersBrandblussers zijn heel geschikt voor het blussen van vaste stof- en vloeistofbranden. Doordat het blusmiddel geen reststof achterlaat is de CO2 brandblusser heel geschikt om onder spanning staande apparatuur te blussen. In het bijzonder in ruimtes met kostbare apparatuur is deze soort brandblusser een goede keuze. Immers, de restschade is er nauwelijks. CO2 brandblussers zijn geschikt voor brandklasse B en elektriciteit.

 

Brandklassen brandblussers

Brandblussers zijn meestal geschikt voor een of meerdere soorten brandklassen. Zo kennen we de volgende klassen:

 • Brandklasse A = hout, papier- en kunststofbranden
 • Brandklasse B = vloeistofbranden (diesel/benzine)
 • Brandklasse C = gasbranden als LPG, propaan en aardgas
 • Brandklasse F = olie- en vetten.
 • Poederblussers zijn geschikt voor brandklassen A, B en C.
 • Schuimblussers zijn geschikt voor brandklassen A en B en (F).
 • CO2 blussers zijn geschikt voor brandklasse B en elektriciteit.

Welke brandblussers heeft u nodig voor uw schip?

Nu u heeft kunnen lezen welke brandblussers geschikt zijn voor verschillende brandklassen en soorten brand kunt u zelf een risicoanalyse maken voor uw schip. Uw schip heeft wellicht een ruimte waar gekookt wordt of een ruimte met kostbare apparatuur. Bij de aanschaf van brandblussers voor uw schip kunt u rekening houden met de ruimtes, apparatuur en brandbare materialen.

Welke brandblussers vindt u o.a. in onze webshop?

Deze poederblusser is nieuw in ons assortiment. Het is een multifunctionele droogpoeder brandblusser met een inhoud van 1 of 2 kg. Hij is voorzien van een manometer en geschikt voor het blussen van branden veroorzaakt door brandbare gassen, vloeistoffen, gassen, oliën, gewone vaste brandbare stoffen en elektrische apparatuur onder spanning. Een naadloze cilinder van aluminiumlegering maakt deze Marine Fire brandblusser lichter en beter bestand tegen corrosie en hij is geschikt voor verticale en horizontale montage.

Deze CO2 brandblusser is een Marine kooldioxide (CO2) brandblusser. Hij is geschikt voor
brandbestrijding die veroorzaakt is door brandbare vloeistoffen, onder spanning staande elektrische apparatuur ( vooral effectief in gesloten ruimtes). Hij is gevat in degelijk cilinder van hoogwaardig staal met een lange levensduur. De speciaal ontworpen kap zorgt voor een perfecte verspreiding en maakt dit een solide CO2 blusser voor aan boord. Hij weegt 13,9 kg en de afmetingen zijn 136 mm diameter X 743 mm hoog.

Deze poederblusser is beschikbaar in de 1kg, 2kg en 6kg variant. Poeder brandblussers zijn vorstvrij.

Pluspunten van deze brandblussers zijn de sterke prijs/kwaliteit verhouding en dat hij verkrijgbaar is in diverse kg eenheden. Een manometer is inclusief en hij kan uit voorraad geleverd worden.

Deze schuim brandblussers zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:

 • Schuimblusser 2L A-B-F
 • Schuimblusser 2L            VORSTVRIJ (-30) A-B-F
 • Schuimblusser 6L            A-B-F
 • Schuimblusser 6L            VET A-B-F
 • Trias schuimblusser

Trias schuimblusser 750 ML –  A-B-F

Deze brandblusser is nieuw in ons assortiment. Dit is een handzame schuimblusser die makkelijk in een keukenlade past. De sprayschuimblusser is erg makkelijk in gebruik en heeft een hoop voordelen ten opzichte van een poederblusser van 1 kilogram. Met een inhoud van 750ml is de sprayschuimblusser een nieuwe en effectieve manier om te blussen.

Pluspunten van deze Trias schuimblusser:

– Vorstvrij tot -9,5
– 750 ml. (0,75 liter)
– Geschikt voor 5A-21B-5F branden (Vaste, -Vloei en Vetbranden)
– Geen jaarlijkse keuring nodig
– 3 jaar houdbaar

 

Bekijk onze brandblussers in de webshop