Ankers: uw schip veilig en goed vastleggen

Ankers; u wilt met een gerust en veilig gevoel van boord of de nacht in kunnen. Niet piekerend of uw schip wel goed geankerd en vast ligt. De aankoop van goede kwaliteit ankers en ankerkettingen zijn de basis voor de veiligheid van uw schip en uw dierbaren en voor uw gemoedsrust.

Ankers zijn beschikbaar in veel verschillende typen en merken. Qua type ankers varieert ons aanbod van ploegschaaranker tot paraplu anker. Qua merk ankers vindt u in ons aanbod een ruime selectie van Danforth tot Bruce en Rocna. Ankerkettingen zijn beschikbaar van Lofrans of een eigen merk. Kiest u voor een lier om uw ankers op te halen dan kunt u kiezen uit verschillende typen ankerlieren. Wij bieden horizontale en verticale ankerlieren aan met motor- of handbediening van het merk Lofrans.

Welk anker heeft u nodig voor uw schip?

Dat hangt af van bepaalde factoren. Bij de keuze voor het juiste anker kunt u rekening houden met de onderstaande factoren:

 • Vaargebied: op zee heeft u een groter en zwaarder anker nodig dan op binnenwateren
 • Type bodem: op slappe grond is een anker nodig met grotere handen dan op vaste grond
 • Type boot: de grootte van uw boot speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een bepaald anker. Een boot van ongeveer 7 meter heeft een anker nodig met een gewicht van 8-10 kilogram. Voor een boot van 10 meter wordt een anker van 12-14 kilogram geadviseerd.

Over het algemeen zijn er twee groepen ankers; we kennen gewichtsankers en lichtgewicht ankers. Gewichtsankers zijn ankers die zich goed ingraven en ze zijn niet heel gevoelig voor het soort ondergrond. Ze hebben echter een geringe maximale houdkracht in verhouding tot het eigen gewicht. Een voorbeeld van een gewichtsanker is een paraplu anker. De andere groep ankers, de lichtgewicht ankers, zijn moderne ankers die over het algemeen om meer ketting of lijn vragen en zich wat moeilijker ingraven. Deze ankers kunt u gebruiken als hoofdanker voor kleine bootjes of als tweede anker of hekanker op grotere schepen.

Welke ankers vindt u bij AVA Marine?

Danforth ankers

Dit Danforth anker leveren wij uit voorraad. Ze zijn populair vanwege het lichte gewicht en de grote trekkracht. Het Danforth anker biedt veel grip en is geschikt voor zand, modder of begroeide bodems. Ze kennen een diepe doordringing in de bodem en zijn zeer compact in transport en opslag. Ze zijn gegalvaniseerd (hot-dip) en leverbaar in de volgende maten:

 • 3 kg, 5 kg, 8 kg, 10 kg, 12 kg, 14 kg en 20 kg.


Delta ankers

AnkersHet fraai afgewerkte RVS 316 Delta anker is zeer populair en wordt veelal toegepast als hoofdanker. Het Delta anker is gemaakt van duurzaam en fraai gepolijst INOX RVS316 voor een extra lange levensduur. Het anker is verkrijgbaar is in de volgende gewichten:

 • 15 kg (40 ft bootlengte);
 • 20 kg (50 ft bootlengte);
 • 25 kg (60 ft bootlengte);
 • 30 kg (65 ft bootlengte).

Op bestelling zijn de versies 40 kg, 50 kg en 80 kg ook leverbaar.


Poolankers

Ankers

Het Poolanker is geproduceerd van zeewaterbestendig RVS AISI 316, hoogglans gepolijst!

AVA Marine importeert zelf kwaliteit RVS producten, waaronder dit Poolanker. Ook importeren wij boegrollen, wartels en kettingen. Al deze producten zijn duurzaam en kennen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding! Levering vrijwel altijd uit voorraad. De Poolankers zijn beschikbaar in de volgende typen:

20 kg = voor een bootlengte ca. 14-16 meter
25 kg = voor een bootlengte ca. 15-17 meter
30 kg = voor een bootlengte ca. 16-19 meter


Bruce ankers

BRUCE AnkersOok het Bruce anker wordt door AVA Marine zelf geïmporteerd. Ook dit anker is van hoogwaardig RVS 316 of duurzaam gegalvaniseerd. In RVS mooi gepolijst voor een fraaie afwerking en ook met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De Bruce ankers zijn beschikbaar in de volgende typen:

 • 5 kg = bootlengte ca. 3-6 meter
 • 7.5 kg = bootlengte ca. 6-9 meter
 • 10 kg = bootlengte ca. 8-11 meter
 • 15 kg = bootlengte ca. 10-13 meter
 • 20 kg = bootlengte ca. 12-16 meter
 • 25 kg = bootlengte ca. 14-18 meter


Rocna ankers

AnkersAnkeren met een Rocna anker kan bijna niet eenvoudiger. Een Rocna anker is een multi-purpose anker, dat zich bij alle bodemgesteldheden snel zal ingraven. Daardoor is het erg veelzijdig en gebruiksvriendelijk.

Door het slimme ontwerp van het anker zoekt het altijd de juiste hoek om zich in te graven. De bijzondere punt van het anker en de uitgebalanceerde gewichtsverdeling zorgen er voor dat het anker vrijwel direct in de meest voorkomende bodemsoorten ingraaft, zelfs in gras en kelp.

Door de uitgekiende gewichtsverdeling is het mogelijk om naar verhouding grote vloeien te creëren. In onafhankelijke testen verdiende dit anker de 1ste plaats (Sail & Yachting Monthly) voor met name het grote concave blad dat zorgt voor een ongeëvenaarde houdkracht.

Doordat het anker snel ingraaft en vrijwel niet sleept is er geen extra loodgewicht nodig. Dat maakt dit anker milieuvriendelijker omdat er minder schade aan het zeebed ontstaat.

Wij geven een levenslange garantie op Rocna ankers! De Rocna ankers zijn beschikbaar in de volgende typen:

 • 4, 6, 10, 15, 20 en 25 kg

 

Ploegschaaranker

In onze webshop vindt u twee typen van het ploegschaaranker. Een gegalvaniseerde versie en een RVS versie. Beide typen kunt u bestellen in verschillende gewichten.

 

Ankerkettingen

In ons assortiment vindt u verschillende typen Lofrans kettingen van 6 tot en met 16 mm schalmdikte!

De originele Lofrans ankerketting van staalsoort G40 heeft een hogere treksterkte en is thermisch verzinkt voor verbeterde corrosieweerstand. Ze worden geproduceerd volgens de strengste procedures en voldoen aan internationale normen en klassenverenigingen en -regelgeving. De ankerketting heeft een gegraveerde herkenbare schakel “LFR” om de 30 cm.

Kenmerken van de Lofrans ankerkettingen:

 • staalsoort = G40
 • Thermisch verzinkt
 • Uitgebreide kwaliteitstests
 • Analysecertificaat inbegrepen
 • Lofrans’ Authenticiteitcontrole – “LFR”

 

Ankerlieren

In onze webshop vindt u diverse typen ankerlieren voor uw anker. U vindt er verticale en horizontale lieren met motor- of handbediening. Alle lieren zijn van het merk Lofrans. Lofrans is de absolute specialist in ankerlieren. Lofrans specialiseerde zich 50 jaar geleden in lieren en tot op de dag van vandaag zijn ze daar bij Lofrans trouw aan!

 

 

Bekijk alle ankers in de webshop